Boekrecensies 451-480

 

451. Alain Claude Sulzer - Een volmaakte kelner

Beetje dun verhaaltje

3 december 2009

Erneste is een kelner op leeftijd in een hotel in Zwitserland. Hij is de volmaakte kelner: hij heeft al door wat mensen willen voordat ze het zelf bedacht hebben, is gastvrij, hoffelijk en bescheiden. Maar hij heeft ook een geheim: halverwege de jaren '30 heeft hij een jaar lang een relatie gehad met Jakob, een andere kelner. Als Jakob na de winter weer terugkomt is hij een ander mens en raakt Erneste hem tenslotte kwijt aan de beroemde schrijver Julius Klinger. Samen met Klinger (en zijn gezin) vertrekt hij naar Amerika als privé-secretaris en geheime minnaar. Erneste hoort 30 jaar niets meer van Jakob, begraaft zich in zijn werk, tot er op een dag een brief van Jakob komt dat het slecht met hem gaat in Amerika en of Erneste contact op wil nemen met Julius om hem om geld te vragen. Na een bedenkperiode neemt Erneste inderdaad contact op met Klinger en hoort hij eindelijk het hele verhaal.

Op zich is het een mooi geschreven verhaal over een man die zich helemaal afgesloten heeft van zijn gevoelens, maar eigenlijk vind ik het een beetje een dun verhaaltje dat waarschijnlijk aanspreekt bij gratie van het feit dat het over een homoseksuele relatie gaat.

Terug naar de lijst met boekrecensies


452. Camilla Lackberg - Oorlogskind

Lekker vertelverhaal in Scandinavische traditie

13 december 2009

Twee pubers vinden het lijk van een oude man in zijn eigen huis. Hij blijkt door bruut geweld om het leven te zijn gekomen en dan begint een speurtocht naar de dader. De oude man, Erik, blijkt in zijn jeugd deel te hebben uitgemaakt van een onwaarschijnlijk vriendengroepje: de schoonmoeder van één van de speurders, de broer van deze Erik die naderhand nazi-jager is geworden, een man die juist de ultrarechtse kant op is gegaan en een frivool meisje die later een serieuze huismoeder is geworden. Als ook deze laatste vrouw, Britta, niet natuurlijk aan haar einde komt wordt het voor de politie wel erg duidelijk dat er iets gaande is waarbij het verleden een cruciale rol speelt. En zo krijgt de vrouw van de agent ook eindelijk inzicht in waarom haar moeder een kille vrouw was, terwijl ze als medelevend bekend stond in haar jeugd...

Weer een voor mij nieuwe Scandinavische schrijfster, die me al van alle kanten werd aangeraden. En inderdaad: lekker verhaal, heel Scandinavisch (weinig geschiet, veel speurwerk, veel aandacht voor psychologie en gezinsleven van de speurders), perfect voor een paar lange winteravonden.

Terug naar de lijst met boekrecensies


453. Dave Eggers - Zeitoun

Belangrijk verhaal in vervelende stijl

24 december 2009

Toen in 2005 de orkaan Katrina over New Orleans raasde besloot de aannemer Abdulrahman Zeitoum achter te blijven om zijn huizen en bedrijf te beschermen en om eventueel andere mensen te helpen. Afkomstig uit een klein Syrisch stadje aan de zee was hij opgegroeid met en op en in het water en toen de dijken in New Orleans gebroken waren doorkruiste hij in zijn kano eerst zijn buurt en vervolgens zijn stad om mensen en dieren te helpen. Zijn Amerikaans-islamitsche vrouw Kathy en hun vier kinderen waren eerst naar Baton Rouge gegaan en vervolgens door naar een vriendin van Kathy in Phoenix. Iedere dag om twaalf uur belt Zeitoun met zijn vrouw om haar te laten weten hoe het met hem gaat. Tot op een dag het noodlot toeslaat en hij in zijn eigen huis opgepakt wordt door een aantal onduidelijke types van de Nationale Garde. Het lijkt erop dat ze hem verdenken van terrorisme (Amerika's nationale obsessie), maar ondanks inwendige onderzoeken, pesterijen met eten (alleen varkensvlees), geen medische zorg en  geen contact met de buitenwereld blijft het voor Zeitoun onduidelijk waar hij nou precies van beschuldigd wordt. Uiteindelijk weet hij een berichtje uit de gevangenis naar buiten te smokkelen en kunnen zijn vrouw en broer in actie komen om hem vrij te krijgen. En nog steeds is niet duidelijk waar hij nou precies van verdacht werd, er zijn geen verontschuldigingen aangeboden, maar zijn vrouw heeft er wel een posttraumatische stress stoornis aan overgehouden.

Dit is het waargebeurde verhaal van een gewone man die zijn medemensen wil helpen, maar er gemangeld door het systeem uitkomt. Een heel belangrijk verhaal dus, dat weer laat zien hoe onwetend en geweldsbelust sommige Amerikanen zijn: als je maar met veel machtsvertoon optreedt tegen mediterrane types komt het wel goed met de wereld. Het boek lijdt echter ernstig twee minpunten. Ten eerste is er naar mijn mening een gebrek aan reflectie op de gebeurtenissen: alles wordt uitsluitend door de ogen van Zeitoun en de zijnen beschreven, ik zou het plezierig hebben gevonden ook de drijfveren van de anderen te weten. Ten tweede heeft de Nederlandstalige versie te lijden onder een vervelende "en toen - en toen - en toen" stijl. Dave Eggers wordt allerwegen de hemel in geprezen om zijn voorgaande boeken en ook dit boek kreeg een hele goede recensie in De Volkskrant, dus het zou aan de vertaling kunnen liggen,geen idee, maar mij stoorde het nogal.

Terug naar de lijst met boekrecensies


454. Aravind Adiga - Between the assassinations

Frame story on a fictitious Indian City

8 januari 2010

Kittur is a fictitious Indian City on the Indian coast. It has various neighbourhoods, each with its own landmarks, people of different religions (Muslim, Hindu, Christian, different castes (from Brahmin to Hoyka and beyond) and different levels of richness (from a spoilt rich schoolboy to a housemaid). In short, Kittur is your average Indian City. And Aravind Adgia tells you the stories of its people. Each chapter starts with the guidebook description od a neighbourhood, followed by a story of one of its inhabitants. It shows the reader the everyday joys and sorrows of these inhabitants and in this way provides a nice primer to life in India. It is called "between the assassinations" because its stories all take place in the late 1980's en early 1990's between the assassinations of Indira and Rajiv Gandhi. However, this is not very obvious to the average reader with only limited knoeledge of India.

Even though I am not a short story fan, this was a very enjoyable book to read. Maybe this is not as gripping as his first book, but Aravind Adgia has shown that the second book of a writer who started with a Bang (The White Tiger won the Man Booker Prize) can be a good book as well.

Terug naar de lijst met boekrecensies


455. Esther Verhoef - Erken mij

Vrouw gaat helemaal los

13 januari 2010

Na jaren van keihard werken stort de hoofpersoon Daphne helemaal in en belandt bij psychotherapeut Etienne Segers. Ze wordt verliefd op hem, wat vast schering en inslag is, maar in dit geval reageert de psychotherapeut weinig professioneel en nodigt haar uit voor een weekendje Parijs als afsluiting van de therapie. Alleen blijkt Etienne niet de ridder op het witte paard die Daphne zich had voorgesteld maar een egoïstische narcist die zich weinig aan Daphne gelegen laat liggen. Bovendien wordt hij tot overmaat van ramp ook nog eens gestalkt door een man wiens vrouw patiente bij Etienne was, maar die zelfmoord gepleegd heeft. Daphne wordt steeds harder met haar neus op feiten uit haar onderdrukte verleden gedrukt. Uiteindelijk komt alles tot een climax in een Parijse hotelkamer. Althans, je zou denken dat dat de climax is, tot je de laatste pagina leest...

Heel aardig gratis boekje ter gelegenheid van de Maand van het Spannende Boek 2009. Het is wel belangrijk de laatste pagina echt ook pas op het laatst te lezen.

Terug naar de lijst met boekrecensies


456. Doeschka Meijsing - Over de liefde

Geen afrekening in het literaire circuit

20 januari 2010

Na een relatie van twaalf jaar wordt de middelbare schrijfster Pip verlaten door haar jongere vrouw Jula voor een getrouwde man. Daardoor komt Pip's hele leven op zijn kop te staan en dat wordt er niet beter van als ze in het ziekenhuis belandt met botbreuken en een schedelbasisfractuur compleet met gedeeltelijk geheugenverlies. Het geeft haar wel alle tijd om na te denken over het verloop van haar leven, haar liefdes en haar relaties met ouders, broers en vrienden. Jula blijft voor haar zorgen, ook al heeft Pip daar eigenlijk geen behoefte aan. Uieindelijk weet ze zich los te maken door tijdens de verjaardag van Jula in het water te vallen en weg te zwemmen.

Doeschka Meijsing kan prachtig schrijven en het thema van het boek is autobiografisch (Doeschka Meijsing en Xandra Schutte waren 12 jaar een paar), maar het blijft toch een beetje hangen. Misschien verwachtte ik wel een tamelijk venijnig verhaal waarin afgerekend wordt met de ex. Dat is het niet. Of een boek over een verwerkingsproces. Dat is het ook niet echt. Eigenlijk blijft het verhaal een beetje hangen, maar we mooi geschreven.

Terug naar de lijst met boekrecensies


457. Haruki Murakami - Blinde wilg, slapende vrouw

Echte Murakamiverhalen

29 januari 2010

Een bundel korte verhalen (van een paar tot meer dan 30 bladzijden) is altijd moeilijk samen te vatten. Dit is een boek met verhalen die over een periode van meer dan 20 jaar werden geschreven door -wat mij betreft- de beste magisch-realistische schrijver van dit moment. In ieder verhaal zit wel die typische Murakami-twist: iets wat tegen de werkelijkheid aanschurkt, maar het net niet is of kan zijn. Maar dan op zo'n manier opgeschreven dat het volkomen geloofwaardig wordt. Of het nu de geestverschijning van een dode surfer is of een pratende aap die namen steelt. En natuurlijk komen er regelmatig katten in het verhaal voor. Kortom, een echt Murakamiboek, een feest om te lezen. Alleen die titel al...

Terug naar de lijst met boekrecensies


458. Alex Kava - Noodzakelijk kwaad

Ranzige moorden, maar met een "goed" einde

6 februari 2010

Laatst stond ik met een oudere mevrouw in de bibliotheek te praten en zij raadde mij een boek van Alex Kava aan. Nooit van gehoord, maart altijd in voor wat nieuws...

Profiler Maggie O'Dell van de FBI moet zich met twee moorden bezighouden: in de buurt van Washington rukt een seriemoordenaar de hoofden van jonge vrouwen af en in de hele VS maakt iemand priesters af door ze op openbare plaatsen ongezien dood te steken. Die zaken blijken meer met elkaar te maken te hebben dan je oorspronkelijk zou denken en de katholieke kerk heeft heel veel te verbergen op het gebied van kindermisbruik door priesters. Uiteindelijk worden de zaken opgelost maar dan zijn er al zo'n 10 ranzige moorden gepleegd en heeft O'Dell een pact met de duivel moeten sluiten: een priester die ze eerder bijna te pakken had voor het vermoorden van kleine jongetjes. Gelukkig loopt alles uiteindelijk toch nog "goed" af...

Niet bijzonder hoogstaand, maar best aardig als tussendoortje. Jammer dat er veel terugverwezen wordt naar vorige boeken, die zijn nu vast een stuk minder spannend om te lezen.

Terug naar de lijst met boekrecensies


459. Theo Thijssen - De gelukkige klas

Prachtig boek!

16 februari 2010

Meester Staal geeft zo'n 90 jaar geleden  les op een Amsterdamse armenschool in de Jordaan. Met veel liefde beschrijft hij zijn 30 leerlingen: lieve meisjes, vroegwijze meisjes, meelopers, een ziekelijk jongetje, het hulpje van de meester, voor iedereen heeft hij oog en snapt hij meestentijds waarom ze doen zoals ze doen. Hij bedenkt ook leuke dingen voor de kinderen, die zelden iets extra's krijgen: zo trakteert hij ze met z'n allen op een middagje Artis voor zijn verjaardag en regelt hij met zijn collega's de komst van Sinterklaas. En tussen dat alles door ploetert hij met de bureaucratie (toen ook al!): het schrift met wat hij de kinderen geleerd heeft (introductie rekenen met breuken, rekenen met breuken, vervolg rekenen met breuken, verdieping rekenen met breuken, herhaling rekenen met breuken, etc. Hilarisch). Zijn vrouw wil graag dat hij hogerop komt, dus ploetert hij in de avonduren voor zijn akte Frans, maar eigenlijk wil hij "zijn" klas niet in de steek laten. Uiteindelijk moet hij dat wel maar niet op de manier die hij zich voorgesteld had...

Dit boek was letterlijk een cadeautje: het lag nog steeds in de kast van Nederland Leest 2007. Een verhaal dat zich 90 jaar geleden afspeelt, maar nog steeds helemaal actueel is: de bureaucratie, de inspecties, de achterstandskinderen op (toen) de armenscholen en (nu) de zwarte scholen. Maar ook de liefde voor het vak en voor "zijn" jongens en meisjes en de dynamiek in een klas. Een heerlijk boek met een onverwacht einde.

Terug naar de lijst met boekrecensies


460. Michael Connelly - The scarecrow

A true pageturner

24 februari 2010

A young blond woman is found tortured and strangled in the trunk of her own car. All evidence points in the direction of a young drug dealer whose thumb print is found on the rearview mirror of the car. But the guy refuses to admit that he killed the girl. Reporter Jack McEvoy, just given a 2-week notice by the newspaper where has worked for the last 6 or so years, decides to look further into the murder. Initially he has the idea to write a profile of the young suspect, but he quickly gets convinced that the guy is indeed innocent. His young replacement, Angela Cook, will help him but she gets so involved that it becomes bad for her health. Together with an old friend, FBI agent Rachel Walling, Jack goes for what he finds out is a serial killer. And he almost bites off more than he can chew... 

It is always difficult to write a thriller in which the murderer is known from the beginning and still make sure that the book remains a page turner, but Connellyu can do this as no other. Another true masterpiece about a very scary guy. 

Terug naar de lijst met boekrecensies


461. Edgar Hilsenrath - De thuiskomst van Jossel Wasseman

Prachtige beschrijving van een verdwenen wereld

2 maart 2010

Als de joden van de kleine sjtetl Pohodna afgevoerd worden in veewagens ligt hun ex-dorpsgenoot Jossel Wasserman, gefortuneerd fabrikant van matseballen in Zwitserland, op sterven. Van twee kanten krijgen we zo de verhalen te horen over het Joodse leven voor de tweede wereldoorlog: de arme waterdrager, de koppelaarster, de rabbi, vertellen in de veewagen aan elkaar over hun geschiedenis, Jossel Wasserman vertelt zijn verhaal aan de advocaat en de notaris die zijn testament moeten opmaken. En zo komt de turbulente geschiedenis van de Joden van Pohodna langs: Jossel's grootouders met hun café waar de Habsburgse keizer nog eens van de verstikkingsdood werd gered, zijn vader die geen lang leven beschoren was, zijn deelname aan de eerste wereldoorlog. En aan het eind blijkt iedereen familie te zijn van de schrijver...

Je kunt de vernietiging van het joodse volk in al zijn rauwheid beschrijven, je kunt alleen maar heel romantisch over een verdwenen wereld schrijven, je kunt ook de methode van Hilsenrath gebruiken: het beschrijven van een verdwenen wereld met stille hints naar wat er gaat gebeuren: de veewagens: de langzaam verstommende geluiden, de laatste overlevende van het dorp die in Zwitserland op sterven ligt... Een prachtig boek.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


462. Annejet van der Zijl - Bernhard - Een verborgen geschiedenis

Lang niet zo prinselijk als je zou denken

22 maart 2010

Dit boek concentreert zich op de jonge jaren van prins Bernhard. Hoe zijn voorgeslacht zich sterk moest maken om Lippe-Biesterfeld via de rechter af te dwingen, waardoor hij zich maar ternauwernood prins mocht noemen, hoe de rijkdom die uit Amerika kwam in de oorlogsjaren door embargo's als sneeuw voor de zon verdween, hoe militaristisch niet alleen zijn opvoeding, maar zijn hele omgeving was en hoe hij eigelijk uit armoede gedwongen Juliana het hof maakte en Prins der Nederlanden werd (en vervolgens het geld goed liet rollen). Bernhard was precies de Schavuit van Oranje die je zou verwachten en het boek is het resultaat van een goed staatje onderzoek, maar niet zo boeiend als ik gehoopt en verwacht had van Annejet van der Zijl.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


463. Joost Zwagerman - Duel

Niet mijn wereldje

25 maart 2010

Jelmer Verhooff is directeur van een Amsterdams museum dat verbouwd wordt (en verdacht veel weg heeft van het Stedelijk). Hij organiseert een tentoonstelling waarbij jong talent een kunstwerk uit de collectie als inspiratiebron mag gebruiken, maar schilderes Emma Duiker voert die opdracht wel wat ver door. Als Jelmer er door één van zijn conservatoren op gewezen wordt dat er iets ernstig mis is met één van de meest kostbare stukken uit zijn collectie volgt er een wanhopige tocht naar het voormalig Oostblok om alles recht te zetten voor de heropening van het museum. Alles lijkt goed te gaan tot de dag van de officiële opening.

Ik heb wel mindere boekenweekgeschenken gelezen, maar ook wel betere. Het is vooral mijn wereldje niet, daarom herken ik waarschijnlijk veel kleine toespelingen op personen, plaatsen en gebeurtenissen niet. 

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


464. Henning Mankell - De gekwelde man

De allerlaatste, zwaarmoedige Wallander

28 maart 2010

In de laatste Wallander moet Kurt de verdwijning van de schoonvader van zijn dochter oplossen. Deze Hakan von Enke is een hele charmante ex-marineofficier met een even charmante vrouw Louise, maar achter de façade gaat een hele wereld schuil waar zelfs zijn zoon Hans geen weet van heeft. Door onorthodox speurwerk en goed contact met zowel collega-agenten als vrienden en oud-collega's van Hakan weet Wallander zowel de familiegeheimen als de geheimen van Hakan te ontrafelen, wat eindigt in een onverwachts slot. Onverwachts is ook de afloop van de Wallander-serie: het hele boek hangt de afloop al als een donkere wolk aan de horizon, maar op het eind komt het toch nog onverwachts.

Niet bepaald een optimistisch boek, wel spannend en met onverwachte wendingen, waardoor je door blijft lezen. Ik had deze 600 pagina's dikke pil in 2 dagen uit.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


465. Annette Pehnt - Als je goud zegt, is het goud

Een partner kan het ook zwaar hebben...

5 april 2010

Jo woont met zijn vrouw en 2 kinderen in een stadje. Hij werkt bij de gemeente met 3 collega's en alles gaat goed tot hij een nieuwe cheffin krijgt. Om onduidelijke redenen mag zij Jo niet en stelt alles in het werk om hem weg te krijgen. Eén collega ondergaat het zelfde lot en vindt al snel een andere baan, de 2 andere collega's keren zich tegen Jo en doen er alles aan om de cheffin te helpen hem weg te pesten. Wat volgt is een ongelijke strijd, die Jo voor de rechter wint, maar in de praktijk verliest: hij wordt overgeplaatst naar een opslagcontainer achter het gebouw waar hij ambtelijke stukken om onduidelijke redenen in het Frans moet vertalen. Dit alles wordt beschreven door de ogen van Jo's vrouw, voor wie het onduidelijk is wat ze moet geloven en omdat Jo niet over de toestanden wil praten ook steeds meer moeite krijgt om onvoorwaardelijk de kant van haar man te kiezen. Jo is doodmoe van alle toestanden, maar voor zijn vrouw is dat niet anders, alleen heeft zij geen slepende ontslagzaak om zich achter te verschuilen.

Ik weet niet helemaal wat ik van dit boek moet vinden. Het is onbevredigend om niet te weten wat Jo's baas tegen hem heeft, ik vind zijn vrouw (die naast de zorg voor kinderen en huishouden geen baan heeft) eigenlijk ook een beetje een zeur, aan de andere kant snap ik wel dat het slopend is om een man die in een arbeidsconflict zit en daar niet over wil praten op te vangen en bij te staan. De stijl is wel dusdanig dat de hele sutatie je naar de strot vliegt, dus dat is wel weer knap gedaan.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


466. Michael Connelly - Nine dragons

Wat doet een vader als zijn dochter ontvoerd wordt?

29 april 2010

Harry Bosch wordt geroepen bij een moord op een Chinese winkelier in Los Angeles. Het raakt hem persoonlijk omdat hij ooit bij deze John Li gescholen heeft tijdens een opstootje in de gettobuurt waar de zaak gelegen is. Er zijn een aantal rare kleinigheden in de zaak: zo is Li in zijn borst geschoten, maar niet in zijn hoofd en is er geen geld of dure drank gestolen, wat ze wel zou verwachten als hij door een lid van een bende beroofd zou zijn. Al snel blijk dat Li afgeperst werd door iemand van de triades, de Chinese bendes die het met name op "beschermingsgeld" van Chinezen voorzien hebben. Samen met een Amerikaans-Chinese collega gaat Bosch achter dit spoor aan. Maar al snel wordt de zaak veel gecompliceerder: zijn 13-jargie dochter, die samen met haar moeder in Hongkong woont, stuurt een videoboodschap dat ze ontvoerd is. Harry vermoedt dat dit verband houdt met de zaak en vliegt in allerijl naar Hongkong om zijn dochter te ontzetten en de zaak op te lossen. Maar alles ligt ingewikkelder dan hij in eerste instantie dacht...

Opnieuw een solide Harry Bosch, die je in een paar dagen uitleest. Ben wel benieuwd hoe het verder gaat met loner Harry Bosch nu zijn thuissituatie zo drastisch veranderd is aan het eind van het boek.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


467. Jolande Withuis - Weest manlijk, zijt sterk

Een held voor zijn kameraden, een moeilijk mens thuis

9 mei 2010

Pim Boellaard werd in 1903 geboren in de gegoede burgerij: een vader die generaal was, een familie die geloofde in God, Oranje en vaderland. Na een studie economie gaat hij werken voor een verzekeringsbedrijf, maar vanaf 1939 komt de oorlog daartussen: eerst als kapitein van het Nederlandse leger, vervolgens als verzetsman. Als hij opgepakt wordt komt hij via het Oranjehotel in Scheveningen terecht in het Nacht und Nebel kamp Natzweiler in de Elzas en vervolgens in Dachau. De dingen die hij meemaakt zouden ieder normaal mens breken (al is het maar het verzet tegen Heydrich en Himmler die hem allebei interviewen als hij in Scheveningen zit en tegen wie hij niet bepaald onderdanig is), maar Pim weet niet alleen op de been te blijven, hij is ook de steun en toeverlaat van de Nederlanders in de kampen waarin hij gezeten heeft. Aan het eind van de oorlog probeert hij in Nederland steun te krijgen om zijn makkers uit Dachau op te halen, maar iedereen heeft het te druk met zichzelf tot hij uiteindelijk bij Prins Bernhard belandt, die onmiddellijk actie onderneemt.

Na de oorlog blijft Boellaard zorgen voor "zijn" mensen: door rechtstreekse zorg voor overlevenden en nabestaanden, door zitting te nemen in comités en door praatjes en lezingen te houden om het verhaal naar buiten te brengen. Daarnaast wordt hij directeur van een grote verzekeringsmaatschappij en loopt hij alle diners en cocktailparties af, met name die waar het koninklijk huis bij aanwezig is. Ook is hij vriend en raadgever van prins Bernhard, voor wie hij zijn leven lang een blinde vlek blijft houden, ook bij zijn buitenechtelijke escapades en bij de Lockheedaffaire. Thuis gaat het minder: zijn vrouw en hij leven grotendeels langs elkaar heen, met zijn zoon heeft hij niet echt goed contact en als hij ouder wordt gaat hij zich dusdanig patriarchaal gedragen dat het tot grote botsingen met zijn schoondochter komt. 

Een boek over een echte held, maar wel één met menselijke kanten: in situaties waarin hij onder grote druk verkeert presteert hij optimaal, hij is op een vaderlijke manier zorgzaam voor alle mensen voor wie hij zich verantwoordelijk voelt en ondanks zijn intens conservatieve overtuiging weet hij in het kamp communisten en Oranjeklanten bij elkaar te houden en is zijn beste kampvriend (Wiardi Beckman) een sociaal democraat. Eigenlijk is Boellaard iemand die qua overtuiging en levenshouding nog in de 19e eeuw staat en aan het eind van de 20e eeuw heeft hij moeite om de nieuwe vrijheden te begrijpen en te accepteren. Een man ook met een geweldig arbeidsethos, een werkbeest, die onnoemelijk lange dagen moet hebben gemaakt. Dit ging echter wel ten koste van vrouw en kind. Tussen de regels door lijkt hij me ook meer een "mannen-man": iemand die beter weet hoe hij met mannen dan met vrouwen om moet gaan.

Een boeiend boek dat laat zien hoe ook een echte held (die onder moeilijke omstandigheden een voorbeeld voor iedereen zou moeten zijn) zijn menselijke kanten heeft.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


468. Dan Brown - The lost symbol

Entertaining nonsense

22 mei 2010

Professor symbology Robert Langdon is asked by his best friend and mentor Peter Solomon to come to Washington as a last minute stand-in for a speaker at the Capitol. Peter Solomon is the director of the Smithsonian Institute and one of America's most prominent freemasons. When Robert arrives at the Capitol, he only finds part of Peter, and what follows is a hectic race against the clock to save Peter's life, save one of America's best-kept secrets and ultimately save the innocence of the world by destrying the monster that is after Peter and his secrets. In an unlikely tag team with Peter's sister Kathy, a scientist who works on a new field of science to harnass positive thoughts, and the tiny female director of a special branch of the CIA they race all over Washington's Mall area during one long evening and part of the night.

And that is what made the book enjoyable for me: I just visited Washington last month and was all over the same area (be it during the day). For the rest it is a load of nonsense, but enjoyably written nonsense: mix some religion, loads of symbols, a race against the clock, a madman and some weird science and you have a bestseller.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


469. Herta Müller - Hartedier

Werklezen

23 mei 2010

De ik-figuur studeert en woont samen met een groep meisjes in een studentenkamer. Ze kunnen niets voor elkaar geheim houden en dat is extra wrang omdat de geheime dienst van het land alles en iedereen in de gaten houdt. Eén van de kamergenotes, Lola, houdt een geheim schrift bij met observaties. Als Lola op een dag onder verdachte omstandigheden sterft (ze zou zich opgehangen hebben met de ceintuur van de hoofdpersoon) blijkt het schrift in de koffer van de hoofdpersoon terecht te zijn gekomen. Tijdens en na haar studie heeft de ik-figuur een drietal vrienden, allen net als zij behorend tot de Duitse minderheid in het land, waar hun (groot)ouders met de SS optrokken. Ze worden voortdurend lastig gevallen door de geheime dienst en spreken met elkaar een heel systeem van geheime tekens en boodschappen af in de waan dat ze zo de anderen te slim af kunnen zijn. Maar één voor één sterven ook haar vrienden, inclusief Teresa, die ze heeft leren kennen in de fabriek waar ze na haar studie komt te werken en die immuun lijkt voor de geheime dienst omdat haar vader een hoge positie bekleedt..

 Een beklemmend boek dat zich afspeelt in het Roemenië van Ceausescu, waar de Securitate alles en iedereen op de voet volgt en je nooit zeker ervan kan zijn of je vrienden je vrienden wel zijn, waardoor je uiteindelijk geen vriendschap meer overhoudt. Het grootste probleem van het boek is dat het “werklezen” is: goed vertaald, maar ongelofelijk moeilijk geschreven. Er wordt werkelijk niets cadeau gegeven en je moet overal tussen de regels doorlezen. Hierdoor gaat eigenlijk ook een groot deel van de kracht van de het verhaal verloren.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


470. Erling Jepsen - Vreselijk gelukkig

Grappig, maar niet erg diepgaand

4 juni 2010

Robert Hansen is een niet al te geslaagde politieagent uit Kopenhagen: als het spannend wordt krijgt hij last van zijn darmen, hij laat boeven lopen onder verkeerde voorwendselen en thuis zit hij ook nog met een echtscheiding en een nymfomane, invalide moeder. Kortom, hoog tijd voor een overplaatsing naar het rustige platteland. Hoewel, rustig? Al snel blijkt er in het dorp meer te spelen dan hem lief is en bovendien staan de bewoners erop het "op hun eigen manier" op te lossen. Het wordt helemaal ingewikkeld als de lokale schoonheid, getrouwd met en in elkaar geramd door de lokale alcoholist en rauwdouwer, het met hem aanlegt, maar toch steeds weer op het laatste moment terug gaat naar haar man, onder het voorwendsel dat ze haar dochtertje niet alleen kan laten. Langzaam wordt Robert het moeras in gezogen van geheimen en geheimpjes in het dorp en als het allemaal helemaal uit de hand loopt kiest hij voor een dorpse oplossing, die vervolgens ook weer niet goed lijkt uit te pakken.

Omschreven als "een tragikomische thriller over het Deense platteland" is het inderdaad wel een grappig boek, maal alle personen blijven karikaturen: een nymfomane invalide, een politieagent die niet tegen spanning kan, dorpelingen die zich voornamelijk in de kroeg ophouden en zich van de buitenwereld afkeren en een moeras dat alle problemen oplost. Grappig, maar niet erg diepgaand.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


471. Val McDermid - Fever of the bone

Lekkere weglezer

13 juni 2010

Een moordenaar legt in een enorm tempo tienerkinderen om: hij maakt contact via RigMarole, een Facebook-achtige internetsite, lokt ze onder valse voorwendselen naar een ontmoetingsplek en vermoordt ze vervolgens door verstikking, waarna hij ze gruwelijk verminkt. Aan DCI Carol Jordan en haar team de taak om de moorden zo snel mogelijk op te lossen. Normaal krijgen ze daarbij hulp van profiler Tony Hill, maar de nieuwe politiechef vindt hem te duur en laat een onervaren (en niet al te goede) net afgestudeerde profiler komen om te helpen. Dat werkt uiteraard niet, maar door goed speurwerk van alle teamleden en op het juiste moment toch een duwtje in de rug door Hill sluit het net zich om de moordenaar. Toch duurt het nog even voor ze door hebben hoe de vork in de steel zit, zelfs als de dader al is opgepakt...

Meer dan 10 jaar geleden had ik wel eens wat gelezen van Val McDermid, maar daar nooit opvolging aan gegeven. Nu kreeg ik een boek voor mijn verjaardag en ik moet zeggen: de hernieuwde kennismaking bevalt goed. Er zullen de komende tijd nog wel meer boeken van haar de revue passeren.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


472. Erling Jepsen - De kunst om in koor te huilen

Zelfde kunstje...

22 juni 2010

Allan is de elfjarige zoon van de kruidenier van een klein plaatsje in Jutland. Zijn vader is de centrale figuur in zijn leven, maar helaas heeft hij last van "zwakke zenuwen", die pas overgaan als zijn veertienjarige dochter Sanne bij hem op de bank komt slapen. Allan begrijpt het allemaal niet helemaal, maar hij weet wel dat zijn vader de mooiste begrafenistoespraken van het hele dorp kan houden, die alle mensen aan het huilen maken. Hij helpt zijn vader daarbij door naast hem zielig te gaan staan kijken en dat is dan weer goed voor de omzet van de kruidenierswinkel, die toch al moeizaam gaat door de steeds grotere concurrentie van zelfbedieningswinkels. In het begin heeft men nog niet zo door wat er allemaal bij Allan thuis gebeurt en wordt zijn vader op basis van zijn toespraken eerst tot kerkeraadslid en vervolgens tot gemeenteraadslid gekozen, maar als Sanne opgenomen moet worden en de reden daarvan uitkomt verdwijnt het gezin langzaam richting afgrond.

Net als "Vreselijk gelukkig" speelt het boek in een dorp op Zuid-Jutland, is de hoofdpersoon iemand die niet helemaal begrijpt wat er gebeurt en wordt dit tragi-komisch beschreven. Bij dit boek is dat acceptabeler dan bij "Vreselijk gelukkig", omdat de hoofdpersoon een kind is (al vind ik soms dat hij wel erg naïef is voor zijn leeftijd), maar de vraag is of dit het enige kunstje is dat Erling Jepsen beheerst...

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


473. Val McDermid - The torment of others

What a scary person!

1 juli 2010

After a harrowing experience, Carol Jordan, DCI in Bradfield, is back as head of a newly formed police team. They start off with a cold case of two boys who have disappeared after a child porn picture is found of one of them. But pretty rapidly they have to divide their attention between two cases as prostitutes start to get murdered in a fashion that is so similar to four murders a couple of years ago that they are pretty sure that it is the same murderer. Except that that murdered is held in an institution for the criminally insane... First they think it is a copycat, but the details that were not made public are the same as well, so time for profiler Tony Hill to try and work out what is going on and to talk to the first murderer, who keeps babbering on about The Voice. They find out that the looks of the killed women are very similar to the ones from one the team members, but during an undercover operation in which the team member poses as a prostitue, everything goes horribly wrong.

Another Val McDermid that, after a somewhat slow start, led to a nail-biting three hunderd page reading spree just because I wanted to know who did it..

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


474. Petina Gappah - An elegy for Easterly

A nice bouquet of short stories

4 juli 2010

In a series of short stories Petina Gappah sketches life in Zimbabwe in all its fullness: from a mad woman giving birth in a the shantytown of Easterly to a very rich woman bored to death in a filthy rich suburb and from a embassy employee being hassled out of 25000 dollars to an elderly carpenter who tuns out to be the best dancer in the village. Stories full of life, AIDS (recognizable by the pink lips of the patients, I never knew that...), money, sex, friendship, deceit and all many other elements of life that are universal. A joy to read.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


475. Wilfried de Jong - De man en zijn fiets

Een echte liefhebber...

10 juli 2010

Wilfried de Jong is een echte liefhebber van wielrennen: hij rijdt zelf, volgt alle koersen op televisie en kent de duvel en zijn ouwe moer in het wielrenwereldje. En daar schrijft hij dan bij tijd en wijle zeer vermakelijke columns over. Bij voorbeeld over hoe hij kapot gereden wordt door een 68-jarige Jan Janssen, over een onbeduidend straatje ergens in Vlaanderen waar 1 keer per jaar de Ronde van Vlaanderen doorheen raast waarna het straatje weer een jaar in de vergetelheid terugzakt en zo verder. Maar hij is ook vergoelijkend over doping, want je kan nu eenmaal dit soort prestaties niet leveren op louter een paar bruine boterhammen met kaas. Een aardig boekje, maar na een aantal verhalen heb je het wel weer even gehad, zelfs als ze zelf fietst (maar niet zo snel als Wilfried de Jong, laat staan Jan Janssen...)

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


476. José Eduardo Agualusa - De handelaar in verledens

Soms is de werkelijkheid minder saai dan de fantasie

17 juli 2010

Felix Venrtura is een Angolese albino die boekverkoper is, maar als belangrijkste bron van inkomsten heeft dat hij verledens voor mensen regelt. Ben je minister uit een gewoon gezin, Felix regelt een stamboom tot aan de Portugese ontdekkers voor je compleet met foto's en verhalen; was je niet zo heldhaftig in de burgeroorlog: Felix past de data dat je in het buitenland zat te bibberen voor je aan. Op een dag krijgt hij bezoek van een man die een ander verleden wil: in een oogwenk heeft hij een prachtige geschiedenis voor hem geregeld, compleet met foto's en verhalen over zijn ouders. Maar de man krijgt niet alleen een nieuw verleden: hij probeert ook zijn nieuwe verleden te worden. Hij gaat achter de verblijfplaatsen van zijn "vader"en zijn "moeder" aan en probeert ondertussen ook nog af te rekenen met zijn vorige verleden. En dat laatste gaat heel erg mis...

Een verhaal met als verteller een tijgergekko, reïncarnatie van iemand die ook weer een verleden heeft, net zoals Felix zijn verleden als vondeling heeft, Angola zijn verleden als kolonie en land in burgeroorlog heeft en "mujimbo"-de roddels die werkelijkheid worden als ze maar vaak genoeg verteld worden- de basis vormen van de Angolese samenleving. Een aardig boek, maar op de één of andere manier niet heel erg bijzonder. 

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


477. Charles den Tex - Onmacht

Soms is de werkelijkheid minder saai dan de fantasie

19 juli 2010

Ellen en Victor zijn al 11 jaar samen en hun relatie is effectief op de klippen gelopen. Ellen denkt dat ze Victor een plezier doet als ze zijn kleren klaarlegt, hij ergert zich daar juist aan; Victor denkt dat hij vrijt op de manier die zij wil, maar zij doet dat juist omdat ze denkt dat hij dat zo wil. En daartussendoor loopt nog Ellen's puberende computernerdzoon Bas. Als Victor op een ochtend wil vertrekken stelt Bas de vraag die de vinger op de zere plek legt en die Ellen doet besluiten om Victor het huis uit te gooien. Als voorzetje gaat ze eens lekker vreemd en net op dat moment komen zowel Victor als Bas thuis. Wat volgt is een samenloop van omstandigheden en ellende die maar met moeite op te lossen valt...

Een heel beklemmend verhaal en niet eens zozeer spannend om wat er gebeurt, maar om alle misverstanden tussen mensen. Een aardig tussendoortje als onderdeel van de maand van het spannende boek.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


478. Tommy Wieringa - Caesarion

Zoektocht van een moederskind

26 augustus 2010

Ludwig Unger is de zoon van een pornoactrice en een zwartgallige kunstenaar. Hij is vernoemd naar Ludwig von Beethoven, maar verder dan barpianist is hij nooit gekomen, ondanks het verwachtingspatroon van met name zijn moeder. Als kind groeit hij op in Alexandrië, maar als vader opeens het gezin in de steek laat, zit er uiteindelijk voor moeder niets anders op dan te verhuizen. Na een korte pauze bij haar stijve familie in Oost-Groningen komt ze uiteindelijk terecht in Oost-Engeland in een huis op een klif dat langzaam maar zeker in zee verdwijnt. Als uiteindelijk het huis instort begint een ware trektocht over de wereld, want moeder wil luxe en zoonlief kan zijn moeder niet in de steek laten. Zelfs als bij moeder borstkanker wordt geconstateerd en ze alle reguliere behandelingen weigert en zich stort in de wereld van alternatieve behandelingen en charlatans, kan Ludwig, die vindt dat ze wel moet kiezen voor chemotherapie en bestralingen haar niet in de steek laten. Als zijn moeder uiteindelijk gestorven is gaat hij ook nog op zoek naar zijn vader, die zichzelf in zijn eigen zwartgalligheid blijkt te hebben meegesleept.

Een verhaal over binden en loslaten, hoe ver ga je mee in de wanen van je ouders, welke herinneringen hou je en welke laat je gaan. Een mooi boek, maar wel een heel raar boek om te lezen als een paar weken daarvoor je moeder net overleden is aan kanker...

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


479. Ben Goldacre - Bad science

Death scares and miracle cures and the science behind them

9 september 2010

Ben Goldacre is ion a crusade against nitwits, quacks, pompous fools, ruthless businessman and any journalist who dares to misuse science for personal gain. From homeopathic treatments to superfluous (but expensive) vitamin pills, from overeasy interpretation of trial results to the medicalization of children's problems: Goldacre fulminates against the villains and tries to explain the science and reality behind the Doomsday messages in the Uk's tabloids who weekyl come up with deadly scares and miracle cures to keep selling their journals and keep the public ignorant and scared. In essence his take home messge is: see for yourself, think for yourself and act rationally.

A good book to read for a scientist as it points out the pitfalls when publishing and when being in contact with the media. A good book for interested laymen who want to judge for themselves as he also explains the basics of trial design, the placebo effect and statistics. And a good book for the non-interested, because he actually points out that there is more under the sun than the wacky journalism found in The Sun.

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


480. Leo Tolstoj - De Kreutzersonate

Hoe jaloezie een mensenleven kan verpesten

12 september 2010

Tijdens een treinreis door Rusland maakt de verteller kennis met een man die alles verloren heeft door de moord op zijn vrouw. Tijdens een lange doorwaakte nacht vertelt de man zijn verhaal: hoe hij als telg van een rijke familie na een aantal jaren flink aan de boemel te zijn geweest, daarna een vrouw uitzocht en daar binnen een mum van tijd al geen band meer mee had. Maar geen band is één ding, het idee dat zij met een ander meer binding heeft dan met hem maakt hem razend. En terwijl hij zijn eigen gedrag van voor zijn huwelijk op haar projecteert wordt hij steeds jaloerser op zijn vrouw en op een kennis die viool speelt, omdat ze samen musiceren en hij daar buitengehouden wordt. En dan wordt het hem allemaal te veel: tijdens een vergadering in een andere stad weet hij opeens zeker dat zijn vrouw vreemdgaat met de muzikant:  hij reist spoorslags naar huis, treft zijn vrouw daar dinerend met de muzikant aan en vermoordt haar vervolgens.

Een boek boek van meer dan 120 jaar oud, maar met een thema dat nog steeds actueel is: mannen die hun eigen seksualiteit projecteren op vrouwen, van hen hetzelfde gedrag verwachten maar niet accepteren, vervolgens jaloers worden en tenslotte agressief met alle desastreuze gevolgen van dien. 

 

Terug naar de lijst met boekrecensies


Voor reacties (anti-spam: verwijder XX uit adres)

Door naar de volgende 30 boekrecensiesTerug naar de vorige 30 boekrecensiesTerug naar de lijst met boekrecensies