EthiopiŽ

 

In 1998 bezoek ik voor Artsen Zonder Grenzen Addis Ababa, waar ik advies moet geven over een laboratorium. De laatste dag is het Meskal: het feest van het terugvinden van het kruis. EthiopiŽ heeft zijn eigen christelijke stroming en ook een paar feestdagen die wij niet kennen.

Het verhaal gaat dat het kruis waaraan Jezus opgehangen is een tijdlang verdwenen was tot het in EthiopiŽ weer opdook. Dit feest wordt ieder jaar eind september gevierd. Dit is ook het eind van de regentijd, dus ik vermoed dat dit een veel ouder feest is dat op deze manier in de christelijke traditie is opgenomen.

Op Meskal verzamelen zo'n 1Ĺ miljoen EthiopiŽrs zich op het centrale plein van Addis (zeer toepasselijk Meskal Square geheten), waar ze vergast worden op een show waarin met veel tamtam het terugvinden van het kruis nagespeeld wordt. Na afloop steekt men vuurwerk af en gaat dan weer huiswaarts.

Dankzij een Nederlands collega met uitgebreide contacten in EthiopiŽ kan ik het hele spektakel bekijken vanuit de tuin van het Addis Ababa Museum dat op een heuveltje tegen Meskal Square aanligt.

Meskal op het centrale plein

 

Het hoogtepunt: de loofhut met het kruis staat in brand

 

Voor reacties (anti-spam: verwijder XX uit adres)

Terug naar de homepage