Lepra

Naam Lepra - melaatsheid

 

Oorzaak Infectieziekte met Mycobacterium leprae, een bacterie die familie is van de tuberculosebacterie. Mensen worden waarschijnlijk besmet door het inademen van besmette hoestdruppeltjes van leprapatiŽnten. De ziekte is overigens weinig besmettelijk. Het is een ziekte die vooral voorkomt onder arme, eventueel ondervoede mensen die dicht opeengepakt onder slechte hygiŽnische omstandigheden wonen en werken

 

Symptomen Het meest voorkomende verschijnsel is huidvlekken (lichter dan normaal in Aziaten en Afrikanen, lichter of roder in blanken). de huidvlekken zijn ongevoelig. dit komt door de beschadiging van de zenuwen. Uiteindelijk kunnen de zenuwbeschadigingen leiden tot gevoelloze handen, voeten en oogleden wat weer leidt tot misvormingen en blindheid.

 

Behandeling Goed te behandelen met behulp van antibiotica: 6 maanden met 2 soorten pillen (rifampicine en dapson) voor de minder ernstige vorm en 12 maanden met 3 soorten pillen (rifampicine, dapson plus clofazimine) voor de ernstige vorm.
Voor, tijdens en na de behandeling kunnen reacties (zenuwpijnen die tot acute beschadigingen kunnen leiden) optreden die behandeld worden met prednison-afgeleiden of met thalidomide (softenon).

 

Vaccinatie Niet beschikbaar, BCG vaccinatie biedt gedeeltelijke bescherming.

 

Verspreiding Ca. 750.000 nieuwe patiŽnten per jaar, hoofdzakelijk in de tropen met India en BraziliŽ als belangrijkste landen. Kwam tot 1500 ook in Nederland voor. Nu zijn er nog in Nederland nog een beperkt aantal leprapatiŽnten die de ziekte in het buitenland hebben opgelopen, maar die de ziekte niet verder verspreiden, waarschijnlijk door de goede hygiŽnische omstandigheden

 

Links Wereldgezondheidsorganisatie, Leprastichting

 

Voor reacties (anti-spam: verwijder XX uit adres)

Terug naar de infectieziektenpagina

Terug naar de homepage